Νικόλαος Φασούλας-Οικονομολόγος- Συγγραφέας

ads slot

Latest Posts:

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


3ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες. Προσωπικά δεν πιστεύω σ’ αυτή την ημέρα. Είμαι από του πολίτες με αναπηρία που πιστεύουν ότι για να υπάρξει εξέλιξη και αντιληπτική πρόοδος στον τρόπο ζωής που ο καθένας από εμάς βιώνει δεν είναι απαραίτητη η ημέρα τιμής προς την αναπηρία αλλά η κοινωνική συνείδηση.
Ωστόσο πάντα επιθυμώ αυτή την ημέρα να κάνω μια σχετική αναφορά. Το κάνω διότι είναι ίσως η μόνη μέρα που το κοινωνικό σύνολο θα στρέψει το βλέμμα του στην αναπηρία προσπαθώντας να καταλάβει περί τίνος τελικά πρόκειται. Σε ότι με αφορά πάντως υπόσχομαι να μην γίνω γραφικός μ’ αυτό το άρθρο κάνοντας αναφορά στα χιλιοειπωμένα προβλήματα πρόσβασης της αναπηρίας που είναι πλέον γνωστά και οι λύσεις προφανείς. Δεν θα αναφέρω καν την δική μου αντίληψη για την αναπηρία, το έχω κάνει σε προηγούμενα άρθρα μου.
Αυτή την φορά επέλεξα να καταγράψω μία ιστορία που ομολογώ ότι δεν είναι δικής μου έμπνευσης, την ανακάλυψα πριν λίγους μήνες σε βίντεο στο διαδίκτυο και αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σας γραπτά γιατί πιστεύω ότι τα όμορφα πράγματα πρέπει να ταξιδεύουν στον χρόνο. Θα γυρίσουμε χρόνια πίσω σε ιστορικά γεγονότα για να πιάσουμε το νήμα από την αρχή.

Τίτλος: «Άγγελοι στην γη».

Έτος 1945, μόλις έχει τελειώσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Εκατοντάδες πόλεις είχαν χαθεί ή είχαν εξαφανιστεί από προσώπου γης. Πενήντα εκατομμύρια ανθρώπινα όντα είχαν πεθάνει, και ο Θεός παρακολουθούσε από τον ουρανό πως ενεργούσαν οι άνθρωποι στη γη. Είδε ότι βασίλευε η απομόνωση και η δύναμη της αγάπης είχε χαθεί.
Έβλεπε πολλούς ανθρώπους να πολεμούν, οι πλούσιοι χώρια από τους φτωχούς, οι υγιείς μακριά από τους ασθενείς, οι ελεύθεροι χώρια από τους σκλάβους, συζύγους, άντρες και γυναίκες που δεν κάλυπταν το σκοπό του πνεύματός τους. Γι’ αυτό κάλεσε μια στρατιά αγγέλων και τους είπε.
«Βλέπετε τους ανθρώπους… χρειάζονται βοήθεια. Πρέπει να κατεβείτε στην γη».
«Εμείς;». Ρώτησαν οι άγγελοι γεμάτοι δέος και φόβο, γεμάτοι όμως πίστη.
«Ναι, εσείς είστε οι εντεταλμένοι. Κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να κάνει αυτή την δουλειά. Δημιούργησα τους ανθρώπους με ιδιαίτερες ικανότητες, στον καθένα επέτρεψα να υπάρχουν διαφορές ανάμεσά τους για να φτιάξουν όλοι μαζί το βασίλειο. Κάποιοι θα είχαν πλούτη για να βοηθάνε τους φτωχούς, άλλοι θα είχαν υγεία για να φροντίζουν τους αρρώστους. Κάποιοι θα ήταν σοφοί και άλλοι πολύ απλοί για να μπορούν να μοιραστούν αισθήματα αγάπης, θαυμασμού και σεβασμού. Οι καλοί θα έπρεπε να προσεύχονται για εκείνους που ενεργούσαν σαν να είναι κακοί, ο υπομονετικός να ανέχεται τον νευρωτικό».


«Για τι ακριβώς πρόκειται;». Ρώτησαν ανήσυχοι οι άγγελοι.
«Μιας και οι άνθρωποι ξέχασαν ότι τους έκανα διαφορετικούς για να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, θα κατεβείτε εσείς με εμφανείς διαφορές και ειδικές αποστολές». Και έτσι άρχισε να τους μοιράζει τις αποστολές.
Αποστολή 1ου αγγέλου:
«Εσύ θα έχεις τέλεια μνήμη και αυτοσυγκέντρωση...θα είσαι τυφλός!».
Αποστολή 2ου αγγέλου:
«Εσύ θα είσαι πολύ ξεχωριστός με το σώμα σου και πολύ δημιουργικός για να εκφράζεσαι… θα είσαι κωφάλαλος!».
Αποστολή 3ου αγγέλου:
«Εσύ θα έχεις βαθιές σκέψεις, θα γράψεις βιβλία, θα είσαι ποιητής… θα έχεις εγκεφαλική παράλυση!».
Αποστολή 4ου αγγέλου:
«Εσύ θα είσαι ο εκφραστής της αγάπης. Θα υπάρχουν κι άλλοι σαν εσένα χωρίς καμία φυλετική διάκριση, αφού θα μοιάζετε μεταξύ σας σαν αδερφάκια εξ αίματος… θα έχεις σύνδρομο down!».
Αποστολή 5ου αγγέλου:
«Εσύ θα είσαι κοντούλης και το χιούμορ σου και η γλυκύτητά σου θα φτάνουν μέχρι τον ουρανό… θα είσαι νάνος!».
Αποστολή 6ου αγγέλου:
«Εσύ θα ζήσεις στην γη αλλά το μυαλό σου θα είναι στον ουρανό. Θα προτιμάς να ακούς την δική σου φωνή και όχι αυτή των ανθρώπων... θα είσαι αυτιστικός!».
Αποστολή 7ου αγγέλου:
«Εσένα, τα οστά σου θα είναι πολύ ευάλωτα και αν και θα σπάνε συνέχεια, η εξυπνάδα και η χαρά σου δεν θα συγκρίνονται με κανενός… θα έχεις ατελή οστεογένεση!».   
Αποστολή 8ου αγγέλου:
«Εσύ θα γεννηθείς με δυσμορφίες εσωτερικά και εξωτερικά, αλλά θα είσαι ένα άτομο πολύ θετικό και πρόσχαρο με όλους… θα έχεις σύνδρομο Morquio!».
Στον τελευταίο άγγελο έδωσε την εξής αποστολή:
«Εσύ θα είσαι εργατικός όσο κανείς άλλος. Θα σου λείπουν τα χέρια και θα κάνεις τα πάντα με τα πόδια και το στόμα!».
Οι άγγελοι αν και θλιμμένοι που θα έπρεπε να αποχωριστούν τον ουρανό προκειμένου να εκπληρώσουν τις αποστολές τους κατέβηκαν συγκινημένοι στην γη. Καθένας από αυτούς ήρθε στην μήτρα μιας μητέρας και πήρε μορφή σε έξι, επτά, οχτώ ή εννέα μήνες. Με την γέννησή τους προκάλεσαν πόνο, φόβο και άγχος. Κάποιοι γονείς αρνήθηκαν την αποστολή τους και έφτασαν στο σημείο να διαλύσουν το γάμο τους. Άλλοι έκλαψαν με αγάπη και αποδέχτηκαν την ευθύνη της ανατροφής, εκπαίδευσης και καθοδήγησής τους στην ζωή. Και ο άνθρωπος συνεχίζει να μαθαίνει μέσα από αυτό το δύσκολο μάθημα. Θα συνεχίσουν να κατεβαίνουν άγγελοι στην γη σε κορμιά με ανώτερα πνεύματα ώσπου να δείξουμε ανθρωπιά στον πλανήτη. Ώσπου δείχνοντας ανθρωπιά να ξεμπερδεύουμε με τις διαφορές μας και τους πολέμους, μέχρι να αποδείξουμε ότι οι ανθρώπινες αξίες είναι πάνω από την δυσαρέσκεια, το μίσος και την ζήλια.
Οι άγγελοι γνωρίζουν ότι το έργο τους είναι η ένωση. Η πίστη, η ελπίδα και η φιλανθρωπία που θα ορίζονται από την αγάπη. Αυτοί έχουν μάθει να συγχωρούν και με μεγάλη υπομονή θα ζήσουν την ζωή τους, φωτίζοντας όλους εκείνους που έχουν μάθει να τους αγαπούν.



Εδώ η ιστορία μας τελειώνει. Δυστυχώς δεν μπορώ να ξέρω τι αίσθημα άφησε σ’ εσάς που την διαβάσατε, πάντως σε ότι με αφορά θα πω για άλλη μια φορά ότι την ζωή μου ως πολίτη με κινητική αναπηρία δεν την ανταλλάσω με κανενός, που σύμφωνα με τα νοητικά στερεότυπα της κοινωνίας μπορεί να περπατά «φυσιολογικά». Συνοψίζοντας το νόημα της ιστορίας είναι όμορφο πράγμα και τιμητική ευθύνη να ξέρεις ότι με την όλη παρουσία σου θυμίζεις στους ανθρώπους την διαφορετικότητά τους, σε μια κοινωνία που κυριαρχεί η ισοπέδωση και έχουν όλα γίνει ένα. 


Δημοσίευση: Δεκέμβριος 2016

στη τοπική εφημερίδα Ελευθερία Λάρισας.

      

    








Share on Google Plus

About ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου